Nörotoksin (Botulinum Toksin) İle Göz Kayması Düzelir mi?
Hastalarımızın bize en çok sorduğu sorulardan biri ‘Gözümdeki kayma botulinum toksin ile düzelir mi?’ şeklinde oluyor. Botulinum toksinin tıp alanında ilk kullanımı bilinenin aksine kozmetik amaçlı değil, şaşılık hastalarında tedavi amaçlıdır ve botulinum toksin tedavisini ilk kullanan hekimler göz hekimleridir.
İçindekiler
Gözü hareket ettiren kaslara ya da göz çevresine uygulanan botulinum toksin enjeksiyonu ile bazı hastalıklarda tedavi mümkün olabilmektedir.
Hangi Tür Şaşılıklarda Botulinum Toksin Kullanılır?
Sinir felçlerine bağlı gelişen göz kaymalarında özellikle 6. Sinir felci ve 3. (okülomotor) Sinir felci durumunda kaymayı azaltmak ve çift görmeyi kontrol etmek amacıyla hastalarımıza botulinum toksin tedavisi uyguluyoruz.
Ayrıca felce bağlı olmayan şaşılık türlerinde cerrahi işlemin başarısını artırmak için uygun hastalarımızda tedavimize botulinum toksini ekleyebiliyoruz. Daha önceden şaşılık ameliyatı olan ve kayması tekrarlayan hastalarda da nörotoksin tedaviden yararlanabiliyoruz.
Botulinum Toksin Tedavisinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botulinum toksin genel olarak 6 aya kadar etkisini devam ettirir. Eğer felce bağlı bir göz kayması oluştuysa ve bu felç durumunun 6 ay içinde düzelebileceğini öngörebiliyorsak botulinum toksin tedavisi ile bu 6 ayı daha konforlu hale getirebiliyor ve oluşabilecek kalıcı bir kaymanın önüne geçebiliyoruz.
Şaşılık Dışında Hangi Göz Hastalıklarında Botulinum Toksin Kullanılır?
İstemsiz göz kapağı kasılmalarında (Blefarospazm), hemifasyal spazm (yüzün yarısında istemsiz kasılma), nistagmus, spastik entropion (göz kapağı içe dönmesi), bazı kornea hasarları ve göz çevresi kırışıklıklarında botulinum toksin tedavisi uygulanabilmektedir.
Sonuç olarak göz kaymasında botulinum toksin tedavisi uygun hasta grubunda tedavide kullanılabilmektedir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Göz Kaymasında Gözlük Tedavisi
Göz kaymasında gözlük tedavisi ameliyat dışındaki tedavilerden bir tanesidir. Çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilen şaşılığın tedavisini her yaşta yapabiliyor...
Gözlük Gözü Bozar mı?
Hastalarıma gözlük reçete ettiğimde aldığım en sık soru, "Hocam gözlük, gözlük gözü bozar mı, gözlük, göz tembelliği yapar mı?" oluyor. Bu sorunun cevabı çok net: Hayır, doğru reçete edilmiş bir gözlü...
Miyopun İlerlemesi Nasıl Yavaşlatılır?
Miyopun toplumdaki sıklığı her geçen yıl artıyor. Uzak doğu ülkelerinde ortaokul ve lise seviyesindeki çocukların %50'si miyop nedeniyle gözlük kullanıyor....