Hastalarıma gözlük reçete ettiğimde aldığım en sık soru, "Hocam gözlük, gözlük gözü bozar mı, gözlük, göz tembelliği yapar mı?" oluyor. Bu sorunun cevabı çok net: Hayır, doğru reçete edilmiş bir gözlük, göz tembelliği yapmaz.
Peki bu soru hastaların aklına nereden geliyor. Tabi ki bunu daha önceki bilgileriyle soruyorlar. Biz doktorlar bazen tıbbi konuları kısa bir şekilde açıklayabilmek amacıyla kolay anlaşılabilecek kavramlarla hastalara bilgi veririz. İşte bu soru da kullandığımız kavramlara bağlıdır.
Aslında Göz Tembelliği -tıbbi adıyla Ambliyopi-, bambaşka bir hastalıktır.
Çok da önemli bir hastalık, kalıcı görme kaybının toplumdaki sık sebeplerinden biridir. Üstelik ilk 3-4 yaşta tespit edilirse kolaylıkla önlenebilir. Bu ciddi hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgi için linkteki yazımı okuyabilirsiniz.
Asıl konumuza dönersek, neden bazen özellikle de düşük numaralı gözlük reçete ederken hastalara gözlük kullanırsanız gözünüz tembelleşir/tembelleşebilir deniyor. Bu durumun şöyle bir haklılık payı var.
Örneğin bir kişinin gözlüksüz görme seviyesi %90 civarında olsun. Bu kişi günlük aktivitelerinin tamamını rahatlıkla yapabilir, görme seviyesinin hafifçe azalmış olması onu etkilemez. Ama biz bu kişiye gözlük vererek görme seviyesini %100’e çıkarırsak, artık her şeyi daha net görmeye başlayacak ve bir süre sonra bu duruma çok alışacak. Gözlüğünü çıkarttığında ise görmesinin bulanıklaştığını ve gözlüğe başlamadan önceki haline göre daha kötüleştiğini sanacak. Oysa göz yine eski göz, gözlük gözü bozmadı, değiştirmedi, değişen sadece algımız, alışkanlığımız. Yani olay tamamen net görmeye alışmakla ilgilidir. İnsan konfora, rahata, iyiye ve kolaya alışıyor.
Mesela eskiden bayıla bayıla film izlediğimiz tüplü TV’lerle film izlesek bir çoğumuz TV bozuk mu, zamanla bozuldu mu acaba diye düşünür. Oysa TV, aynı TV ama biz aynı biz değiliz. Artık 4K hatta 8K ekranlardan birşeyler izlemeye alışmış durumdayız. Yeni normalimiz bu oldu.
İşte biz göz hekimleri, gözlükle ya da lenslerle size çok daha net bir görme seviyesi sağlıyoruz ve siz buna hızlıca alışabiliyor, eski halinizi kolay unutuyorsunuz. Hatta bazen gözlük yazdılar gözlerimi bozdular diye düşünebiliyorsunuz. Biz de bazen size düşük numaralı gözlük yazarken bu durumu, en kolay şekilde, "gözlük gözü tembelleştirebilir" deyip, işin içinden tabiri caizse sıyrılabiliyoruz.
Sonuç olarak, gözlük göz tembelliği yapmaz yada gözlük gözü bozmaz ama gözlük sizin dünyayı, çok daha net görmenizi sağlar. Kontakt lensler, lazer tedavileri de aynı şekilde görme seviyenizi ve konforunuzu artırır.
Yine gözlük yazdığımız hastalardan sık duyduğumuz bir soru, "Gözlük gözümü tedavi edecek mi, ne kadar süre takarsam gözüm düzelecek?" sorusudur. Bu sorunun kısa cevabı ise "Hayır".
Uzun cevaba gelirsek, gözlüğün tedavi edici etkisinden faydalandığımız bazı hastalıklar (Ör. Ambliyopi yani göz tembellği, Akomodatif Ezotropya yani hipermetropa bağlı içe şaşılık) olmakla beraber genel olarak gözlük gözdeki hastalığı yani miyopu, hipermetropu, astigmatı tedavi etmez, ortadan kaldırmaz.
Gözlük sadece taktığınızda daha net görmenizi sağlar ve görme seviyenizi artırır. 3 yıl ya da 10 yıl vs. sürekli taktıktan sonra çıkarttığınızda yine eskisi gibi bulanık görürsünüz. Ayrıca gözlüğü düzenli veya düzensiz kullanmak numaranızı azaltıcı veya arttırıcı etki yapmaz.
Göz numaralarınızın artması ya da azalması gözlük kullanımı ile ilişkili değildir. Düzenli kullansanız da artabilir, düzensiz kullansanız da azalabilir. Göz numaralarındaki değişimler başka faktörlere bağlıdır.
Sonuç olarak gözlük, göz numaralarımızı düzeltmez, azaltmaz, göz bozukluğumuz ortadan kaldırmaz, gözlük sadece görmemizi artıran bir araçtır. Tabi ki göz numaralarının düzeltilmesi mümkündür ve günümüzde son teknoloji lazer cihazları ile ya da göz içi mercek ameliyatları ile gözlük ya da lens kullanımından kurtulabilirsiniz.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Göz Kayması ve Botoks
Hastalarımızın bize en çok sorduğu sorulardan biri ‘Gözümdeki kayma botulinum toksin ile düzelir mi?’ şeklinde oluyor....
Göz Kaymasında Gözlük Tedavisi
Göz kaymasında gözlük tedavisi ameliyat dışındaki tedavilerden bir tanesidir. Çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilen şaşılığın tedavisini her yaşta yapabiliyor...
Hafif Şaşılık Nasıl Geçer?
Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi olarak özetlenebilir. Şaşılığın farklı türleri ve bu türlere uygun farklı tedavileri vardır....