Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi olarak özetlenebilir. Şaşılığın farklı türleri ve bu türlere uygun farklı tedavileri vardır.
Hastalarımızda şaşılık tespit ettikten sonra ilk olarak çeşitli muayene yöntemlerini uygulayarak göz kaymasının yani şaşılığın derecesini ölçüyoruz. Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir. Bu düzelme tabi ki gözlük kullanıldığı sürece geçerli olan bir düzelmedir. Hasta gözlük takmadığı anlarda göz kaymasının devam ettiğini söyleyecektir.
Ara sıra oluşan ve hafif şaşılığa dışa kaymaya sebep olan bir hastalık olan intermittan ekzotropyada eğer gözlerin ikisinin birden yakına odaklanmasında yani konverjansta bir yetersizlik söz konusu ise konverjans egzersizleri önererek dışa kaymayı hafif şaşılığı kontrol altına alabiliyoruz.
Bazı hastalarımızda 30’lu yaşlarda uzağa bakarken ortaya çıkan çift görme ve hafif şaşılık, içe kayma şikayeti olabiliyor. Bu hastalarımızda prizmatik cam tedavilerinden faydalanabiliyoruz.
Şaşılık ameliyatında yaptığımız maksimum düzeltmeye rağmen rezidüel olarak kalan hafif şaşılıklarda/kaymalarda bazen gözlük bazen de egzersiz tedavileri gerekebiliyor.
Sonuç olarak şaşılıkta farklı farklı tedavi seçenekleri mevcuttur ve neredeyse her zaman tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Göz Kayması ve Botoks
Hastalarımızın bize en çok sorduğu sorulardan biri ‘Gözümdeki kayma botulinum toksin ile düzelir mi?’ şeklinde oluyor....
Gözlük Gözü Bozar mı?
Hastalarıma gözlük reçete ettiğimde aldığım en sık soru, "Hocam gözlük, gözlük gözü bozar mı, gözlük, göz tembelliği yapar mı?" oluyor. Bu sorunun cevabı çok net: Hayır, doğru reçete edilmiş bir gözlü...
Aralıklı Dışa Kayma
Dışa göz kaymasının en sık gördüğümüz hallerinden biri olan ‘’ara ara olan dışa kaymalar (intermittan ekzotropya)’’ ve toplumun yüzde %1’inde görülür....