Kırmızı göze en sık sebep olan hastalık olan konjonktivit, gözün beyaz kısmı olan sklera dokusunu ve göz kapaklarının iç kısmını örten şeffaf dokunun iltihaplanmasıdır. Göz kapaklarının içinde yer alan ve gözlerin beyaz kısmını örten bu dokuya konjonktiva denir.
Hastalık ismini buradan alarak konjonktivanın iltihaplanması anlamını taşır. İltihaplanma sonucu gözde, gözle görülür kanlanma kızarıklık meydana gelir. Konjonktivit iltihaplanma nedenine bağlı olarak farklı çeşitlere ayrılır. Viral veya bakteriyel bazen de daha ciddi enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği için tanı ve tedavi süreci riske atılmamalı ve bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır.
İçindekiler
Konjonktivit Neden Olur?
Konjonktiva iltihaplanmasının farklı nedenleri bulunur. Geçirilen enfeksiyon veya alerjik reaksiyonlar iltihaplanma oluşumunu etkileyerek konjonktivite neden olur. Konjonktivite neden olan durumlar aşağıdaki gibidir;
- Geçirilen üst solunum enfeksiyonları
- Kirli ellerle göze dokunmak
- Yetersiz gözyaşı üretimi
- Evcil hayvan, toz, polen veya alerjik reaksiyonları tetikleyen farklı etkenlerden dolayı alerjik reaksiyon göstermek
- Konjonktivite sahip olan kişilerle aynı eşyaları kullanmak aynı havuzda yüzmek
- Kontakt lens kullanırken lenste yeterli hijyen sağlanamaması veya lens ve göz arasına toz kaçması
- Güneş veya rüzgara bağlı olarak gözde yüksek derecede kuruluk oluşması
- Gözün kimyasal bir maddeye veya yüksek oranda sigara dumanına maruz kalması
Belirtileri Nelerdir?
Konjonktivit en belirgin belirtisi gözlerde oluşan kanlanmadır. Kanlanmayla beraber gözlerde oluşan; kuruluk çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, yanma ya da batma veya sulanma gibi belirtilere neden olabilir.
İltihaplanmanın yoğun olduğu vakalarda kirpiklere yapışan iltihap, göz kapağında ve zar yapısındaki şişlik, gözden gece boyunca akıntı gelmesi de konjonktivit belirtileri arasında yer alır.
Konjonktivit Çeşitleri
Konjonktivit, temelinde yatan ana nedene göre farklı çeşitlere ayrılır. Tedavi öncesinde konjonktivit nedeni tespit edilerek hangi çeşit olduğu belirlenmelidir.
Viral konjonktivit: Nezleye sebep olan virüslere benzer virüslerden kaynaklı oluşur. Viral tip bulaşıcı bir konjonktivit tipidir. Tedaviye gerek duyulmadan kendi kendine iyileşebilen bir konjonktivit çeşididir. Sekonder bakteriyel enfeksiyon oluşmaması açısından ve semptomatik amaçlı damla tedavisi uygulanabilir.
Bakteriyel konjonktivit: Bakterilerden kaynaklanan tedavi edilmemesi halinde ciddi sonuçlara neden olan bir konjonktivit çeşididir. Bulaşıcıdır ve tedavisinde antibiyotik kullanılması gerekir.
Alerjik konjonktivit: Halk arasında göz nezlesi olarak adlandırılır. Polen, toz ve hayvan tüyü gibi alerjen özellik taşıyan unsurlara göre oluşur. Bulaşıcı değildir.
Konjonktivit Tedavi Yöntemleri
Konjonktivit tedavisi ana nedene göre şekillenir. Konjonktivit viral enfeksiyondan kaynaklanması halinde herhangi bir özel tedavi uygulanmamaktadır. Ancak semptomların azalması için hekiminiz rahat hissetmenizi sağlayacak ilaç tedavisi uygulayabilir.
Bakteriyel kaynaklı olan konjonktivitlerde ise antibiyotikli göz damlaları ve antibiyotik içeren merhemler kullanılır. Bakteri enfeksiyonu yayılmaması adına tedaviye erken başlanması büyük önem taşır.
Alerjik konjonktivitlerde ise yine spesifik bir tedavi bulunmaz. Gözyaşı damlalarıyla gözlerdeki kuruluk giderilerilir, antihistaminik içerikli damlalarla da kaşıntı ve kızarıklık şikayetlerinin önüne geçilebilir. Konjonktivitin nedeninin gözle bir kimyasal teması olması halinde ise göz, su ve gözyaşı damlalarıyla detaylıca yıkanmalıdır.
Göz Kanlanmasının Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Göz kanlanması, gözde bir bakteriyel enfeksiyon oluşumunun veya viral nedenlerden kaynaklı iltihaplanmalar sonucu oluşabilir. Bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara bağlı olarak da göz kanlanması gerçekleşebilir. Bunların yanı sıra romatolojik hastalıklar, hipertansiyon ve tansiyon hastalıkları da gözlerde kızarıklığa yol açabilir.
Risk Faktörleri
Konjonktivit görülme oranını artıran bazı risk faktörleri bulunur. Alerjik bir bünyeye sahip olan, uzun süreli lensler kullanan ve kreş okul ofis gibi kalabalık ortamda bulunup virüs ve bakterilerin kolay yayılabildiği alanlarda bulunan kişiler konjonktivit açısından risk grubunda yer alır.
Konjonktivitten Korunma Yolları Nelerdir?
Konjonktivitten korunmanın belirli yolları vardır. Kırmızı göz birçok kişi tarafından basit bir rahatsızlıkmış gibi görünse de uzun vadede göz üzerinde hasarlara neden olabilir. Bundan dolayı göz sağlığına dikkat edilerek konjonktivite karşı önlemler alınmalıdır.
Konjonktivitten korunmak için öncelikle el hijyenine dikkat edilmelidir. Kirli ellerin gözlerle temasından kaçınılmalıdır. Yüz havlusu gibi yüz ve gözlerle temas eden ürünler kişisel olarak kullanılmalıdır. Makyaj malzemeleri paylaşılmamalıdır.
Kişi kontakt lens kullanması halinde lenslerin değiştirilme sıklığına özen göstermeli ve lenslerine temiz elleriyle temas etmelidir.
Temizliğinden şüphe duyulan havuzlara girilmemeli, gözlerde geçmeyen bir kızarıklık olması halinde mutlaka göz muayenesine gidilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Banyodan Sonra Gözler Neden Kanlanır?
Uzun süreli sıcağa maruziyet göz üzerindeki şeffaf plakta kanlanmalara neden olabilir. Uzun süreli sıcak bir banyo ardından sıcak su buharına bağlı olarak damarlar genişler ve gözlerde kızarıklık oluşur. Diğer durumlarda ise suyun pH derecesi göz ile uyumlu değildir. Gözlerde oluşacak anlık kuruluk göz kanlanmasına neden olabilir.
Göz Kanlanması Bulaşıcı Mıdır?
Göz kanlanması bir diğer adıyla konjonktivit, altında yatan nedene göre bulaşıcı olabilir. Konjonktivit bir viral veya bakteriyel sebepten dolayı oluştuysa bulaşıcıdır. Ancak alerjik reaksiyonlar sonucunda gelişiyor ise bu tür göz kanlanması bulaşıcı değildir.
Göz Kanlanması Kızarıklığı Ne Kadar Zamanda Geçer?
Göz kanlanması oluştuğu nedene göre farklı iyileşme süreci gösterir. Viral enfeksiyonlar kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçerken bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı göz kanlanması oluştuysa bu süreçte antibiyotik tedavisine bağlı olarak göz kızarıklığı iyileşir. Bu tür iyileşmeler 1- 2 hafta kadar sürebilir. Alerjik reaksiyonlarda kullanılan damlalar sayesinde göz kanlanması gün içerisinde geçer.
Kontakt Lens Kullananlarda Göz Kızarması, Göz Kanlanması Önemli Midir?
Kontakt lens kullanırken göz kızarıklığı oluşumu sık görülen bir durumdur. Lensin takıp çıkarılması sırasında tırnak ile göze hasar verilmesi maalesef ki yine sık karşılaşılan bir durumdur. Hasara bağlı olarak gözde geçici kanlanma oluşabildiği gibi bazı durumlarda gözde konjonktivit oluşabilir. Kanlanmanın geçmemesi halinde mutlaka göz muayenesine gidilmelidir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Göz Estetiği
Göz kapakları ve çevresine yapılacak ufak dokunuşlar, hem estetik hem de fonksiyonel olarak büyük değişimler getirir....
Kontakt Lens
Lensin numarası kadar kornea ile uyumu da görme kalitesini ve kullanım kolaylığını etkiler....
Çocuk ve Bebek Göz Muayenesi
Bebek ve çocuklar için tasarlanmış cihazlarla onları korkutmadan ayrıntılı bir göz muayenesi yapmak mümkün....