Kontakt lens, miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi gibi göz bozukluklarında kullanılan optik mercektir. Esnek yapısı sayesinde kolayca takıp çıkarılabiliyor olması kullanım kolaylığı sağlar. Özellikle, günlük hayatta gözlük takmak istemeyen kişiler tarafından tercih edilir.
Kontakt lens kullanımı için belirli bir yaş sınırı belirtilmese de bazı doktorlar ergenlik döneminin ardından kontakt lens kullanımını önermektedir. Çıkış noktaları ve temel kullanım alanları göz sağlık problemleri olsa da kozmetik amaçlı da kontakt lens kullanılmaktadır.
Farklı renklere sahip kontakt lensler göz renklerini değiştirmek isteyen kişiler için kozmetik bir ürün niteliği taşır.
İçindekiler
- Kontakt Lens Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
- Kontakt Lensler Hangi Amaçla Kullanılır?
- Görme Kusurlarının İyileştirilmesi
- Tedavi Amaçlı Kullanım
- Kozmetik Amaçlı Kullanım
- Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?
- Yumuşak Lensler
- Sert Lensler
- Renkli Lensler
- Kontakt Lens Nasıl Kullanılır?
- Kontakt Lens Bakımı Nasıl Yapılır?
- Kontakt Lens Nasıl Seçilir?
- Kontakt Lensin Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?
Kontakt Lens Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
Kontakt lensler sayesinde kişilerin gözlük kullanmasına gerek kalmaması günlük hayatta büyük bir avantaj sağlar. Renkli lensler sayesinde kişiler istedikleri göz rengine sahip olabilir. Tüm bunların yanı sıra lenslerin optik avantajları da bulunur.
Kontakt lensler gözün direk üzerine gelerek çevresel görme bozukluklarını azaltır. Göz merceğinin üzerine sabitleniyor olmaları daha kapsamlı bir görüş kalitesi sunmalarını sağlar. Kontakt lenslerde büyütme faktörü gözlüğe kıyasla daha azdır. Hasta tarafından daha rahat tolere edilmesini sağlayarak kullanım kolaylığı sunar.
Tek gözde rahatsızlık olması halinde kişiler kontakt lens sayesinde tek bir gözü için lens kullanarak her 2 gözünü de rahatça kullanabilir. Düzensiz korneası olan kişilerde sert kontakt lensler sayesinde görme kapasitesi arttırılır.
Kontakt Lensler Hangi Amaçla Kullanılır?
Kişilerin kontakt lens kullanma amaçları farklı olabilir. Bazı kişiler görme kusurlarını iyileştirmek için kullanırken, tedavi amaçlı da kontakt lensler kullanılır. Günümüzde sık kullanım nedeni genellikle kozmetik amaçlı olmaktadır. Her geçen gün kontakt lens kullanan kişi sayısı artmaktadır.
Görme Kusurlarının İyileştirilmesi
Kontakt lensler miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi gibi görme bozukluklarının iyileştirilmesi için kullanılabilir. Astigmatizma gibi hastalıklarının kırma semptomlarını düzeltebilir. Günlük hayatta görme kusurlarına bağlı olarak gözlük kullanımına ihtiyaç duyan kişilerde bu ihtiyacı ortadan kaldırırlar.
Tedavi Amaçlı Kullanım
Kornea yaralanmalarında ışığın direkt olarak gözle temasının önüne geçmek, tedavi sürecini desteklemek amaçlı da kontakt lens kullanılır. Tedavi amaçlı kullanılan kontakt lensler farklı özellikler ile üretilmişlerdir. Lensler düzenli doktor kontrolü takibinde kullanılır.
Kozmetik Amaçlı Kullanım
Göz rengini değiştirmek isteyen kişiler renkli kontakt lenslere başvurur. Kornea kısmını kaplayan bölümünün farklı renkli olmasıyla göz rengini değiştirirler.
Kontakt Lens Çeşitleri Nelerdir?
Yumuşak Lensler
Yumuşak bir diğer adıyla hidrojel lensler, miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi gibi görme bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılır. İnce ve bükülebilir yapıları sayesinde kolay bir kullanıma sahiptirler. Korneayayı kaplayarak gözün beyaz olan sklera bölümüne taşarlar. Kullanım sürelerine göre değişiklik gösterirler.
Sert Lensler
Yüksek ve düzensiz astigmat olan kişiler için öneriler lens türüdür. Yumuşak lensin kullanıldığı her türlü göz bozukluğunda da kolaylıkla kullanılabilirler. Göze oksijen geçişine izin vererek kornea yapısının daha az bozulmasını sağlarlar.
Renkli Lensler
Göz rengini değiştirmek için kullanılan lenslerdir. Bazı renkli lensler görme bozukluğu tedavisinde de kullanılabilir.
Kontakt Lens Nasıl Kullanılır?
Kontakt lens kullanımına doktor muayenesi ardından karar verilmelidir. Doktorunuzun uygun görmesi halinde lenslerinizi reçete edilir. Doktorunuzda bulunan numuneler üzerinden nasıl lens takıp çıkaracağınız gösterilir.
Kontakt lenslar günlük, 15 günlük veya aylık olabilirler. Günlük lensler ile uyumak mümkünken bir günü doldurması ardından lensler kullanım dışı kalır. 15 günlük ve 1 aylık lenslerle uyunması önerilmez. Kişiler gece yatmadan öncesinde lenslerini gözlerinden çıkararak özel solüsyonları içerisinde ve kapalı kaplarda saklayabilir.
Kontakt Lens Bakımı Nasıl Yapılır?
Kontakt lens bakımı için lens solüsyonu ve lens solüsyonları içerisinde çıkan özel lens kapları kullanılmalıdır. Her gün gözden çıkarılmaları ardından özel solüsyonlar içerisinde ağzı kapalı olacak şekilde bekletilmelidirler. Beklediklerini solüsyon her gün değiştirilmelidir. Lenslere mutlaka temiz ellerle temas edilmelidir.
Kontakt Lens Nasıl Seçilir?
Kontakt lensin belirli bir hastalığın tedavisinde veya iyileştirilmesinde kullanılması halinde doktor tarafından reçete edilmesi gerekir. Gerçekleştirilen göz muayenesi ardından gözünüzün rahatsızlıkları ve dereceleri belirlenir. Doktorunuz buna uygun kalınlıkta ve özelliklerdeki lensleri reçete eder. Optik ürün satan mağazalardan reçete ile ideal kontakt lens alınabilir.
Kontakt Lensin Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?
Kontakt lensler genel olarak güvenilir kabul edilmektedir. Ancak doğru hijyen şartlarının sağlanmasına ve aylık lens kullanılsa bile lenslerle uyunmamasına dikkat edilmelidir. Lensleri takıp çıkarma sırasında kişiler istemsiz bir şekilde gözlerine zarar verebilir. Tırnak uzunluğu lens kullanımında dikkat edilmesi gereken bir başlıktır. Uzun tırnaklar lensin tutmasını zorlaştırabilir ve gözün çizilmesine neden olabilir. Oluşan çizikler konjonktivit gibi enfeksiyon durumlarına neden olabilir.
Benzer şekilde kirli ellerle göze temas edilmesi de gözde enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Lenslerin değiştirilme süresine dikkat edilmesi, son kullanma tarihi geçmiş lenslerin kullanılmaması ve lensleri takıp çıkarma sırasında el hijyenine dikkat edilmesiyle kontakt lenslerin zarar verme riski minimuma indirilebilir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kırmızı Göz
Günlük pratikte çok sık karşılaştığımız bu durum basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ileri tetkik ve tedavi gerektiren bir hastalığa bağlı da olabilir....
Lazer ile Göz Çizdirme
Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen Lazer tedavisi ile gözlük ve lensten kurtulmak mümkün....
Göz Estetiği
Göz kapakları ve çevresine yapılacak ufak dokunuşlar, hem estetik hem de fonksiyonel olarak büyük değişimler getirir....